RETNINGSLINJER ELLER HVAD SKAL MEDARBEJDERE VIDE OM STIGER

I USA dør der hvert år over 100 mennesker i ulykker relateret til stiger, og tusinder bliver invalideret af de skader de bliver påført. For at forhindre skader, lancerede American Ladder Institute (ALI) en månedlig kampagne, der løber fra 24. februar til 31. marts. Denne måned er designet til at øge opmærksomheden om stigers sikkerhed og at reducere antallet af stigerelaterede skader og dødsfald.

Her i Danmark kan vi også gøre en indsats for at sikre sikkert arbejde på stiger.

For at hjælpe dig og dine arbejdere med at undgå en skade fra en stige, er der nedenstående nævnt en række tips. Husk at stiger er værktøjer. Mange af de grundlæggende sikkerhedsregler, som gælder for de fleste værktøjer, gælder også for sikker brug af en stige:

 1. Hvis du føler dig træt eller svimmel, eller er tilbøjelig til at miste din balance, skal du holde dig væk fra stigen.
 2. Brug ikke stiger i stærk vind eller storme.
 3. Brug rene glidesikre sko. Sko med lædersål er ikke egnede til brug af stigen, da de ikke anses for at være tilstrækkeligt glidesikre.
 4. Inden du bruger en stige, skal du kontrollere, at den er i god stand.
 5. Stiger med løs eller manglende dele skal afvises. Stiger, der svæver eller læner sig til siden, må selvfølgelig ikke bruges.
 6. Stigen, du vælger, skal være den rigtige størrelse for jobbet.
 7. Stigen belastningsevne skal være større end den samlede vægt på person, værktøjer og andre objekter placeret på stigen. Stigenes længde skal være tilstrækkelig, således at personen ikke behøver at stå på øverste trin.
 8. Når stigen er opstillet til brug, skal den placeres på fast plan og uden nogen form for glat underlag.
 9. Det er kun tilladt med en person ad gangen på en stige.
 10. Stiger må ikke placeres foran lukkede døre, som kan åbne mod stigen. Døren skal være åben, låst eller bevogtet.
 11. Læs sikkerhedsoplysningerne på stigen.

Sikkerhedsoplysningerne på produktet er specifikke for den særlige type stige, som den vises på. Personer anses ikke for kvalificeret eller tilstrækkeligt uddannet til at bruge stigen, før de er bekendt med disse oplysninger.

Faktorer, der bidrager til at falde fra stiger, omfatter hastighed, pludselig bevægelse, manglende opmærksomhed, tilstanden af stigen (slidt eller beskadiget), brugerens alder eller fysiske tilstand, eller begge dele, og brugerens fodtøj.

Selv om brugerens vægt eller størrelse typisk ikke øger sandsynligheden for et fald, skaber ukorrekt klatreposition risikoen for at der kan ske et fald fra en stige. Reducer dine risici for at falde under klatre ved:

 1. iført glidebestandige sko med tunge såler;
 2. rengøring af sålerne af sko;
 3. ved hjælp af reb, et værktøjsbælte eller en assistent til at formidle materialer, så personen har hænderne fri, når de klatrer
 4. klatrer langsomt og bevidst og undgår pludselige bevægelser;
 5. forsøger aldrig at flytte en stige, mens du står på den;
 6. Hold midten af dit bælte spænde mellem vangerne på stigen, når du klatrer og mens du arbejder. Læn dig ikke, mens du arbejder, så du ikke falder sidelæns ned ad stigen.

Når man klatrer på en stige, er det sikreste at bruge TRE-PUNKT-KONTAKT, fordi det minimerer risikoen for at glide eller falde fra stigen. På alle tidspunkter under opstigning, nedstigning og arbejde på stigen skal personen stå på stigen og have to hænder og en fod eller to fødder og en hånd i kontakt med stigen trin, og / eller vanger.

Det er vigtigt at bemærke, at personen ikke må bære nogen objekter i begge hænder, der kan forstyrre et fast greb på stigen. Ellers kan tre punkter kontakt med stigen ikke opretholdes tilstrækkeligt, og chancen for at falde er forøget, hvis en hånd eller fod glider.

Vil du vide mere om sikkerhed og stiger kan du kontakte mig her